Podotherapie

Een podotherapeut is een erkend paramedicus en behandelt mensen met voetklachten en/of klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon.

Het gaat over het algemeen om pijn aan en/of last van de voeten, enkels, knieën, heupen en/of rug. Ook geven podotherapeuten preventieve adviezen en behandelen zij afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen die niet door een (medisch) pedicure mogen worden behandeld.

logo-nvvpDe behandelingen van een podotherapeut bestaan uit het aan de voet toepassen van corrigerende en/of beschermende technieken, zoals een orthese en schoen- en zoolcorrecties en het adviseren van patiënten.

Het doel van de behandelingen is het opheffen, verminderen of compenseren van klachten.

Veelgestelde vragen

De podotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van voetklachten welke voortvloeien uit een verkeerde voetstand en/of looppatroon. Ook behandelen zij huid- en nagelaandoeningen en geven zij preventieve adviezen. Een podotherapeut voert meestal geen voetverzorgingsbehandelingen uit. Wel kunt u bij hen terecht voor wondbehandeling veelal bij Diabetische of Reumatische aandoeningen.

Een podotherapeut is een paramedicus met een wettelijk beschermde titel zoals omschreven in de wet-BIG (art. 34). Een podotherapeut heeft een 4-jarige HBO opleiding gevolgd en is gegarandeerd in het bezit van een HBO-bachelordegree. De titels (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog zijn niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS. Dit zijn zogenoemde “vrije beroepen” wat betekent dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Echter, het kan ook voorkomen dat iemand zonder veel kennis zich bijvoorbeeld podoloog noemt. Een Podotherapeut is gegarandeerd de hoogst opgeleide paramedicus.

De vergoedingen zijn per zorgverzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. Raadpleeg uw zorgverzekeringspolis of kijk op de site Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten: http://www.podotherapie.nl/vergoedingenoverzicht

In veel gevallen heeft u geen verwijzing van uw (huis)arts meer nodig. Bij twijfel informeer dan even bij onze podotherapeuten. Zij informeren u graag!

We proberen zoveel mogelijk te anticiperen op uw vragen. We begrijpen dat we niet alle vragen online kunnen beantwoorden. Bel ons in dat geval op 046 – 47 46 45 1 of neem contact met ons op. Wij helpen u graag…